• Przetwory na czerwiec

    5 lat ago
    Wszystkie zimowe przetwory, które będziemy mieli zamiar spożyć trzeba zrobić już na początku samego czerwca. Nigdy nie powinniśmy czekać na to wszystko dłużej, ponieważ tylko, wtedy określone przetwory przygotowane w kuchni nabiorą zupełnie nowego smaku. Oczywiście przetwory powinny być…
  • Najlepsze sushi w Poznaniu

    4 lata ago
    Znalezienie najlepszej restauracji serwującej posiłki charakterystyczne dla danej kuchni świata nie jest wcale łatwe. Wynika to obecnie z bardzo wielu miejsc, w których można szukać informacji o restauracjach oraz sprawdzać oceny. Po pierwsze można korzystać z profesjonalnych przewodników pisanych…

Marynowane warzywka i ich pasteryzacja

Marynowane warzywkaDzisiaj warzywa mogą przyjmować różną formą. Najczęściej, zanim ułożymy je do słoików musimy je najpierw dopasować tak aby pasowały one do środka. Nic dziwnego, że całość tnie się na paski, a następnie wkłada w takiej formie lub równie dobrze mogą być to niewielkie kawałki różnica pomiędzy taką a inną formą jest jedynie powierzchowna nie wpływa to za bardzo na smak przygotowanych warzyw. Oczywiście naturalny smak możemy jeszcze bardziej podkreślić i sprawić, że stanie się on intensywny to, wtedy wystarczy, że dodamy goryczkę i czosnek czy cebulę.. Taka odpowiednio gotowa zalewa powinna mieć w sobie ocet . Ukiszone warzywa nie są problemem zwłaszcza, jeśli opcjonalnie dodamy chrzan do podkreślenia ostrości. Pasteryzacja to już osobna kwestia, jeśli chcemy coś przygotować i zostawić na potem to całość musimy podgrzać minimum do temperatury 70 stopni w wzwyż. Wtedy jest pewność, że w wywarze nie zalegną się bakterie a całość będzie miała o wiele dłuższy termin do spożycia niektóre przetwory będą nam służyć całe lata.

Możliwość komentowania jest wyłączona.