• Z resztek tez możemy zrobić niezły posiłek

    5 lat ago
    Często się zdarza tak, że w domu zostają różne resztki najczęściej są to pozostałości po obiedzie, które po prostu oddajemy psom kotom oraz innym zwierzętom. Tak naprawdę sprawny kucharz byłyby w stanie zrobić coś z resztek pozostawionych po obiedzie,…
  • Kto może mieć objawy alergii?

    2 lata ago
    Może wydawać się, że tak jak w przypadku wielu innych chorób, tak również w przypadku alergii, ta pojawia się u konkretnych, określonych osób. Okazuje się jednak, że na tę dolegliwość może cierpieć każdy, nie tylko konkretna grupa społeczeństwa. Nie…

Marynowane warzywka i ich pasteryzacja

Marynowane warzywkaDzisiaj warzywa mogą przyjmować różną formą. Najczęściej, zanim ułożymy je do słoików musimy je najpierw dopasować tak aby pasowały one do środka. Nic dziwnego, że całość tnie się na paski, a następnie wkłada w takiej formie lub równie dobrze mogą być to niewielkie kawałki różnica pomiędzy taką a inną formą jest jedynie powierzchowna nie wpływa to za bardzo na smak przygotowanych warzyw. Oczywiście naturalny smak możemy jeszcze bardziej podkreślić i sprawić, że stanie się on intensywny to, wtedy wystarczy, że dodamy goryczkę i czosnek czy cebulę.. Taka odpowiednio gotowa zalewa powinna mieć w sobie ocet . Ukiszone warzywa nie są problemem zwłaszcza, jeśli opcjonalnie dodamy chrzan do podkreślenia ostrości. Pasteryzacja to już osobna kwestia, jeśli chcemy coś przygotować i zostawić na potem to całość musimy podgrzać minimum do temperatury 70 stopni w wzwyż. Wtedy jest pewność, że w wywarze nie zalegną się bakterie a całość będzie miała o wiele dłuższy termin do spożycia niektóre przetwory będą nam służyć całe lata.

Możliwość komentowania jest wyłączona.